Hästtäcke guide

De kyliga månaderna från senhösten till början av våren är i allmänhet en tid med långsammare aktivitet för häst och ryttare, men det är lika viktigt att vara uppmärksam på hästens hälsa och skötsel under den kalla årstiden.

Viktiga faktorer när det gäller hästtäcken

De viktigaste faktorerna när det gäller hästtäcken är pälsen och omgivningstemperaturen. Här är lite information som hjälper dig att fatta rätt beslut om täcke för din häst.

För det första är det bra att veta att hästar har en medfödd förmåga att stå emot kyla och vind, med det viktiga förbehållet att de behöver skydd eller ett vindskydd, samt rätt foder och näring under den kalla årstiden.

Täcken tenderar att trycka ihop pälsens lager, vilket försämrar dess isolerande egenskaper. Hästar som inte lever i extremt kalla miljöer – det vill säga  kallare än -10° – klarar sig bra utan filt, förutsatt att de antingen stallas upp under de kallaste temperaturerna eller har tillgång till ett skyddande vindskydd.

Foder och näring är också faktorer som är kopplade till valet av hästtäcke. Detta eftersom en häst genererar kroppsvärme genom matsmältningsaktivitet. För att hjälpa din häst att leva bekvämt i kallt väder bör du se till att den får tillräckligt med kalorier och framför allt att den får tillräckligt med foder, vanligtvis i form av hö. När hästen smälter fodret värmer tarmaktiviteten kroppen. Denna funktion, tillsammans med vinterpälsens naturliga isolerande förmåga, gör att din häst kan leva bekvämt i en miljö som inte är alltför kall, förutsatt att det finns vind- och regnskydd.

Beslutet att täcka din häst har både för- och nackdelar. En positiv aspekt av att filta är att det bidrar till att upprätthålla en korthårig utställningspäls, vilket minskar tiden för kroppsklippning.  Överväg en partiell klippning i stället för en hel klippning för att få fördelarna med lätt rengjorda svettiga områden och kraftig hårpäls på andra områden.

Täcken används också snöigt väder för att hålla din utomhushäst ren och torr, och vara redo för dig att rida. För hästar som lever på mycket kalla platser, dvs platser där temperaturen ofta är kallare än -10° – kan hästfiltar ge den extra värme som behövs, särskilt när andra skydd inte finns tillgängligt. När en häst flyttas från ett varmt klimat till ett mycket svalare klimat kan en filt dessutom hjälpa hästen att vänja sig vid den nya miljön.

Tips för hästtäcke

Här är några tips om hur man kan följa en filt:

  • Använd endast filtar till rena, torra hästar.
  • Om du har bestämt dig för att använde hästfilt, använd den täktvikt som är lämpligast för din hästs behov och väderförhållandena. Om det är 15 grader varmt behöver din häst förmodligen bara en lätt filt. Om det är 10 minusgrader kanske hästen  föredrar ett tungt filt.
  • Att svettas i en filt en varm dag kan vara lika problematiskt som att bära ett icke vattentät  regntäcke till häst i vått väder. Det finns många olika kvalitets varumärken för dig som vill köpa ett regntäcke till hästen.
  • Även om din häst är ett föl så kan du köpa speciella föltäcken som skyddar din häst.
  • Ta regelbundet av hästens täcke och sköt om det kontinuerligt
  • Att rengöra filtarna ordentligt rekommenderas för produktens livslängd, men kom ihåg att de flesta är linjetorkade, så köp antingen en snabbtorkande filt eller ha en reservdel.

Täcket ger din häst extra värme, men i gengäld minskar hästens naturliga hårväxt på vintern.

Kontakta din hästveterinär för mer information om hästvård under vintermånaderna och för den senaste informationen om näring, tandvård och förebyggande medicin. Här hittar du en veterinär i Stockholm: https://www.eniro.se/h%C3%A4stveterin%C3%A4r+stockholm/f%C3%B6retag 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.