Kända begravningar

Uppmärksammade begravningar

En begravning är ett personligt avsked och kan skräddarsys efter önskemål från den avlidne eller de anhöriga. Vissa tar sina begravningar till en ny nivå för att göra den så personlig som möjligt. Vissa använder sig av speciella bilar att transportera sig i, låter det tillverkas en unik kista eller bestämmer ett tema för begravningen. Det blir allt mer vanligt att gå ifrån de traditionella begravningarna och istället göra något alldeles eget, oftast utifrån den avlidnes önskemål.

Kända begravningar

Två exempel på begravningar som har blivit uppmärksammade i världen och välkända är Elvis Presleys och Prinsessan Dianas. Elvis slog igenom som 1900-talets starkaste kulturella kraft och när han gick bort slogs en hel värld av sorgen. Detta ledde till en begravning med 80.000 som närvarade och tog farväl utav stjärnan utanför hans hem. Även än idag samlas hans fans på årsdagen och minns artisten tillsammans.

Prinsessan Dianas bortgång chockade även den hela jordens befolkning och nämns även idag som en stor sorg. Högarna med blommor växte för varje timme utanför Buckingham Palace dagarna efter hennes bortgång och många var både ledsna och upprörda. Hennes begravning sändes runt hela världen och hundratusentals deltog när kistan kördes till och från ceremonin på Londons gator.

Tema för begravningsceremonin

Det finns flera personer som har gjort något annorlunda av sin begravning. Vissa lägger till extra saker som handmålat kistlock eller att man plockar in stenar och sand för att få till en havs- och strandkänsla.

En man i USA älskade julen, så istället för att alla skulle klä sig sorgset i svart och att begravningen ska hålla den klassiska utformningen så valde han att begravningsceremonin skulle bestå av en julfest. Han själv var klädd som jultomten och satt på en stol för att ta emot gästerna. Ett väldigt annorlunda sätt för de anhöriga att ta farväl på men att sätt att minnas och tänka på det positiva och fina han gett dem och även ger dem under begravningen.

En annan man hade bestämt sig för att begravas som en Farao. Han spenderade därför 25 år med att tillverka en handgjort kista i Egyptisk stil likt de kistor faraonerna begravdes i. Den skulle ha samma utseende, tyngd och skapas av material som inte skulle förmultna när han blev begravd.

Inspiration från hobby och intresse

Andra använder deras hobby som ett tema och tar det till en extra nivå. En äldre man i USA älskade sin motorcykel och drömde om att den dagen han går bort ska han begravas tillsammans med den. Några år innan han gick bort började han tillsammans med sina söner bygga en glaskonstruktion inför hans begravningen. Under ceremonin satt han inne i glasbygget tillsammans med sin motorcykel.

En annan man i Puerto Rico vad välkänd taxichaufför och älskade att köra runt i sin taxibil. Hans önskan var att säga farväl till sina nära och kära från sin taxibil, och så blev det.

En begravning kan anpassas efter den avlidnes intresse och hur han eller hon önskar att bli ihågkommen. Vissa önskar en klassisk och traditionell begravning som hålls utifrån deras religions alla ritualer. Andra önskar nytänkande begravning med ett unik genomgående tema för att göra ceremonin så personlig som möjligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.