Medelklassen har börjat med plastikkirurgi

Skönhetskirurgi och olika kosmetiska ingrepp har länge varit vanligt förekommande element i de övre klasserna av samhället. För det mesta har det rört sig om kvinnor som på olika sätt vill förbättra sitt yttre, men även män som exempelvis vill åtgärda tidigt håravfall har länge varit flitiga kunder hos plastikkirurger.

Numera, tack vare lägre priser och en köpstark medelklass, har en allt större grupp människor börjat vända sig till så kallade skönhetsläkare.

Plastikkirurgi är en multimillion dollar affärsverksamhet och, just med tanke på medelklassens intåg i väntrummen, är det också en snabbt växande sådan.

Främst är det de mindre ingreppen som ökar i antal och de är också de som står för den största delen av de ökade intäkterna. Ett exempel på en väldigt vanlig och väldigt lönsam operation är att avlägsna nevus, den medicinska termen för födelsemärken även kallat leverfläckar. Ta bort födelsemärken är inte påfrestande för patienten och det är i de allra flesta fallen inte särskilt ansträngande för läkaren. Statistik visar att patienter som har opererat bort olika icke-cancerösa födelsemärken upplever att det förbättrar deras livskvalité och den absoluta majoriteten säger sig vara “mycket nöjda” med ingreppen. Dock finns det naturligtvis vissa risker för infektion och andra biverkningar, men sammantaget är ökningen av denna typen av plastikkirurgi positiv ur ett patiensperspektiv.

Microneedling är ett annat exempel på ett ingrepp som görs av estetiska skäl och som hittills får sägas vara mycket framgångsrikt. Ingreppet som egentligen bör betraktas som en metod stimulerar kollagen-produktionen i underhuden. Kollagen är ett ämne som är en typ av fiber-protein. Ämnet produceras naturligt i huden och ser till att huden är elastisk och fyllig. Med hög ålder minskar dock kollagenproduktionen i huden i hos de allra flesta vilket leder till att huden lättare brister och blir rynkig. Microneedling är en metod som kan motverka denna åldringsprocess och se till att huden behåller sin spänstighet. Metoden kan också användas på hud som är ärrad av acne eller liknande eftersom att kollagen-stimulans också motarbetar ärrvävnadsbildning.

Varje år gör omkring tiotusen svenskar denna typ av ingrepp på svenska kliniker runt om i landet. Därtill gör uppskattningsvis dubbelt så många svenskar operationer i utlandet varje år. Prisskillnaden är substantiell och i de flesta fall är vården precis lika god, om inte bättre, i utlandet. Till exempel kostar ett trådlyft, ett mindre ingrepp där patienten ej behöver vara under narkos och ingen kirurgi utförs, cirka tre tusen kronor per gång i Sverige. Trådlyft varar ungefär ett till ett och halvt år. I södra Europa kan man få exakt samma typ av ingrepp för under tusenlappen, och i Sydostasien behöver det inte ens kosta femhundra kronor.

I framtiden kommer det inte vara ovanligt att vilken Svensson som helst har gjort skönhetsingrepp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.